مجله سلامتی

برای رفع سکسکه نوزاد چه باید کرد؟

5
(1)

سکسکه نوزاد، یک فرایند کاملا طبیعی است که از بدو تولد با او همراه می‌باشد؛ اما این موضوع برخی اوقات والدین را نگران می‌کند، بخصوص والدینی که اولین تجربه بچه داریشان است.

لازم است بگوییم، سکسکه نوزاد تا زمانی که در خواب و خوراک او اختلالی ایجاد نکند، بی خطر است. ولی ما، برای رفع نگرانی شما راجع به سکسکه، مقاله‌ای را آماده کردیم تا در زمان بروز این مشکل، نسبت به رفع آن اقدام نمایید.

پس اگر این سوال برایتان پیش آمده که برای رفع سکسکه نوزاد چه باید کرد، با ما تا پایان این مقاله، همراه باشید.

‏سکسکه از نظر پزشکی به عنوان فلوتر دیافراگمی (انقباضات شایع و غیرارادی دیافراگم) شناخته می‌شود. این انقباض ناگهانی، منجر به یک تنفس سریع و غیرارادی شده که سپس با بسته شدن تارهای صوتی قطع می‌گردد و صدای “سکسکه” را تولید می‌کند.

سکسکه، در نوزادان زیر یک سال و همچنین در میان کودکان و بزرگسالان، شایع است و اغلب در مدت کوتاهی خود به خود برطرف می‌شود.

شما به عنوان والد کودک، باید بدانید که چگونه سکسکه نوزاد را قطع کنید؛ به خصوص زمانی که احساس می‌کنید نوزاد در اذیت است. اصلا نگران نباشید؛ چون در اینجا، دلایل ایجاد سکسکه، راهکارهای رفع آن و اطلاعات دیگر را در این مقاله از ساختمان پزشکان در اختیارتان قرار می‌دهیم.

دلایل سکسکه نوزادان

سکسکه چیست؟

‏سکسکه، اسپاسم شایع و غیرقابل کنترل عضله دیافراگم است که با جدا کردن ریه‌ها از شکم، نقش مهمی در تنفس دارد. دیافراگم هنگام تنفس (دم) منقبض و هنگام بازدم شل شده و هنگامی که انقباضات دیافراگم نامنظم گردد، سکسکه ایجاد می‌شود.

یک انقباض ناگهانی می‌تواند، باعث بسته شدن تارهای صوتی شود که منجر به آزاد شدن ناگهانی هوا از ریه‌ها شده و در نتیجه، صدای مشخصی را که به عنوان سکسکه می‌شنویم، ایجاد می‌کند؛ در واقع این صدا، این پاسخ غیرارادی بدن ما برای تنظیم مجدد عضله دیافراگم به ریتم طبیعی آن است.

دلایل سکسکه نوزاد چیست؟

‏سکسکه، در واقع یک اتفاق رایج در میان نوزادان بوده و حتی ممکن است در دوران جنینی نیز رخ دهد. در حالی که سکسکه به طور کلی بی ضرر است، ممکن است برای تازه مادران آزار دهنده باشد. علل آن هم در نوزادان می‌تواند متفاوت باشد.

اگر کودک شما سکسکه‌های مکرر و طولانی را تجربه می‌کند که بر خواب، تغذیه یا بازی او تأثیر می‌گذارد، توصیه می‌شود با یک پزشک مشورت کنید. سکسکه می تواند در سه ماهه دوم بارداری در رحم شروع شده و پس از تولد ادامه یابد. برخی از دلایل رایج سکسکه در نوزادان عبارتند از:

  • تغذیه سریع
  • بلعیدن هوا در حین شیر خوردن
  • مکیدن پستونک
  • هیجان
  • استرس
  • تغییرات ناگهانی دما
  • آلودگی هوا
  • رفلاکس معده
  • ابتلا به آسم

اگرچه سکسکه نوزاد معمولاً خود به خود برطرف می‌شود؛ اما در موارد مداوم یا شدید ممکن است برای ارزیابی و مدیریت بیشتر به مراقبت های پزشکی نیاز داشته باشد.

مطلب پیشنهادی: مزایای شربت دی سیکلومین برای کودکان چیست؟

روش های درمان سکسکه نوزاد

چگونه سکسکه نوزاد را متوقف کنیم؟

‏هنگامی که کودک شما سکسکه را تجربه می‌کند، شاید برایتان این سوال پیش آید که چگونه سکسکه نوزاد را متوقف کنیم؟ در این حالت، مهم است که آرام بمانید، وضعیت را ارزیابی کنید، علت سکسکه را شناسایی و اقداماتی را برای کاهش آن انجام دهید. ‏برای جلوگیری از سکسکه در نوزادان، می‌توانید راهکارهای زیر را در نظر بگیرید:

‏تغذیه:

برای جلوگیری از سکسکه به دلیل انبساط بیش از حد معده، در هر بار شیردهی مقدار کمتری شیر بدهید و دفعات شیردهی را افزایش دهید. برای کمک به هضم غذا و کاهش احتمال سکسکه، کودک خود را در وضعیت عمودی نگه دارید.

هنگام دراز کشیدن به کودک خود از شیر دادن خودداری کنید. در عوض، آن ها را در زاویه 35 تا 45 درجه قرار دهید. اگر کودک شما به اندازه کافی بزرگ شده است که می ‌واند بنشیند، به او در وضعیت نیمه ایستاده شیر بدهید.

‏تغذیه با شیر مادر:

در صورت شیردهی، از چفت شدن عمیق سینه و به حداقل رساندن دریافت هوا در طول شیردهی اطمینان حاصل نمایید. برای نظارت بر ورود هوای اضافی به صدای بلع توجه کرده و در صورت نیاز موقعیت را تنظیم کنید.

‏بهداشت بطری شیر

در صورت استفاده از بطری، تمیزی را با شستن منظم بطری حفظ کنید، به خصوص در اطراف لبه که ممکن است بقایای شیر جمع شود. تمیز کردن مناسب، خطر ورود هوای اضافی به بطری را در هنگام تغذیه کاهش می‌دهد.

‏آروغ زدن:

آروغ زدن را در حین و بعد از شیر دادن با مکث انجام داده و به کودک اجازه دهید قبل از ادامه‌ی مجدد آروغ بزند. این کار، به آزاد شدن هوای محبوس شده، کاهش فشار روی دیافراگم و به حداقل رساندن سکسکه کمک بسزایی می‌کند.

آیا نوزاد هنگام سکسکه درد میکشد؟

هنگامی که یک نوزاد سکسکه را تجربه می‌کند، ممکن است به نظر برسد که تمام بدن او می‌لرزد و سکسکه کاملاً قابل شنیدن است. با وجود شدت سکسکه، احساس درد در طول این موضوع برای نوزاد غیر معمول می‌باشد.

شاید از نگاه ما بزرگترها، وضعیت کودک در حال سکسکه بد باشد و تصور کنیم که نوزاد هنگام سکسکه درد می‌کشد؛ اما آیا واقعا این چنین است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم، سکسکه نوزاد، دردی ندارد؛ مگر اینکه سکسکه، ناشی از رفلاکس معده باشد.

آیا سکسکه نوزاد در تنفس مشکل ایجاد میکند؟

آیا سکسکه نوزاد مانع تنفس کودک می شود؟

‏سکسکه نوزاد یک رفلاکس معمول و طبیعی است که والدین باید از این موضوع، آگاه باشند. سکسکه اغلب بعد از غذا یا در لحظات هیجان، در نوزادان رخ می‌دهد که با ادامه رشد اندام های داخلی کودک، دفعات و شدت سکسکه معمولاً با گذشت زمان کاهش می‌یابد.

‏سکسکه مستقیماً با تنفس مرتبط نیست؛ بلکه ناشی از انقباضات ناگهانی دیافراگم بوده که ممکن است با التهاب یا تحریک ایجاد شود. برخی از متخصصان اطفال پیشنهاد می‌کنند که سکسکه نوزاد می‌تواند توسط عواملی مانند شیردهی، تغذیه با شیر خشک، برخی غذاها یا حتی تغییر ناگهانی دما که منجر به احساس سرما در نوزاد می‌شود، ایجاد گردد.

‏در بیشتر موارد، سکسکه در نوزادان بی ضرر تلقی شده و هیچ اختلالی را در تنفس نوزاد، ایجاد نمی‌کند؛ مگر اینکه سکسکه نوزاد، با رفلاکس معده همراه باشد.

رابطه رفلاکس نوزاد و سکسکه

‏سکسکه معمولاً دلیلی برای نگرانی در کودکان نیست؛ با این حال، در برخی موارد، آن‌ها می‌توانند نشانه بیماری رفلاکس باشند، به خصوص اگر علائمی مانند استفراغ، سرفه و تحریک پذیری همراه با سکسکه نوزاد باشد.

رفلاکس می‌تواند منجر به بازگشت اسید معده به مری شده و باعث ایجاد سکسکه و همچنین سایر علائم ناراحت کننده شود. اگر کودک شما رفلاکس را تجربه می‌کند، سکسکه احتمالا تنها علامتی نیست که نشان می‌دهد.

نوزادان مبتلا به رفلاکس، اغلب علائم دیگری مانند سرفه، تف کردن، بی‌قراری، گریه و قوس دادن به پشت خود را، به ویژه در حین یا بعد از شیر خوردن نشان می‌دهند.

‏سکسکه‌های مداوم و غیرقابل کنترل به ویژه بیش از یک سالگی را نباید نادیده گرفت و باید مورد توجه پزشک قرار گیرد. در حالی که سکسکه معمولا بی ضرر و گذرا است، در موارد نادر ممکن است نشان دهنده یک مشکل اساسی که نیاز به ارزیابی بیشتر دارد، باشد.

جمع بندی و سوالات

وقتی صحبت از سکسکه کودک می‌شود، معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست؛ زیرا، سکسکه در شیرخواران در سال اول، شایع است که اغلب مربوط به شیوه‌های تغذیه است.

تکنیک‌های صحیح شیردهی می‌تواند به کاهش دفعات سکسکه کمک کند؛ همچنین هیچگاه نسبت به ترساندن نوزاد جهت رفع سکسکه یا خوراندن داروهای خانگی به او، اقدام نکنید. شاید این روش‌ها برای بزرگسالان کارساز باشد، ولی برای نوزاد مناسب نیست.

تجربه‌ی تمام مادران نشان می‌دهد که سکسکه نوزاد، یک امر کاملا طبیعی است و به طور کلی، نگران بودن در این باره، کاملا مسئله‌‌ی بیخودی است؛ مگر اینکه مطمئن باشید، نوزاد گریه و حرکات غیرعادی دارد.

علت سکسکه در خواب چیست؟

فرقی ندارد نوزاد خواب باشد یا بیدار، سکسکه در هر حالتی ممکن است، برای او رخ دهد. اغلب نوزادان، به دلیل اینکه تند و با عجله شیر می‎ خورند، کمی هوا را هم بلع می‌کنند، همین وارد شدن هوا به دیافراگم، باعث ایجاد سکسکه شده که ممکن است در خواب رخ دهد.

سریعترین روش گرفتن باد گلوی نوزاد چیست؟

همه‌ی نوزادان بعد از شیر خوردن، باید باد گلو بزنند تا راحت تر بخوابند. یکی از سریع ترین روش‌های گرفتن باد گلو، این است که، شما نوزاد را به حالت نشسته یا ایستاده روی پای خود قرار دهید و با دست به صورت متداول به پشت او ضربه‌های آرام بزنید؛ پس از چند دقیقه، نوزاد آروغ یا همان باد گلو می‌زند. همین آروغ زدن هم از سکسکه نوزاد، جلوگیری می‌کند.

آیا این مقاله برایتان مفید بود؟

میانگین رای 5 / 5. تعداد رای 1

هنوز رای ثبت نشده است.

کیمیا بنکداری

من کیمیا بنکداری هستم. بیش از 10 سال سابقه تولید محتوا در زمینه زیبایی دارم. به مطالب به روز در این حوزه علاقه دارم و سعی میکنم با مطالعه و سرچ این مطالب، دانش خود را به روز نگه دارم. با خواندن مطالب روز دنیا به زبان های مختلف، با جدیدترین دستگاه ها، متدها و جراحی های زیبایی آشنا میشوم و با ترجمه و گردآوری آنها و انتشار در سایت های مرتبط آنها را در اختیار شما کاربران و زیباجویان عزیز قرار میدهم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا